Twitter Facebook Delicious Digg Stumbleupon Favorites More

Khamis, 19 Julai 2018

Kita ni tengok je dia orang makan..

Semalam sahabat-sahabat pokcik mengadakan jamuan pulut durian. Pulut yang disponsor oleh bos pokcik dan santan kelapa pula ditaja oleh pengusaha kantin.

Bukan main sedap dia orang semua, mentang mentang pokcik ni tak makan durian. Sebenarnya pokcik ni bukanlah pengemar durian dan bukan juga tidak boleh makan durian. Sebelum ini pokcik makan juga walau tidak banyak hanya seulas dua. Tapi buat masa ini pokcik berpantang dulu... untuk mengstabilkan dulu tekanan darah pokcik tengok je dia orang makanuntuk mengstabilkan dulu tekanan darah pokcik tengok je dia orang makan. Bau tu memang sedap.. Sebelum ni kalau pokcik nak makan durian hanyalah dengan pulut tu pun setaka dua tiga ulas.. Gaul dengan gula melaka lagi sedap kalau dengan gula pasir putih tu rasa lain.. tidak sedap.Tentang makan banyak durian ni, dulu pokcik adalah pengemar durian kalau setakat dua tiga biji tu hanya untuk pokcik seorang sahaja. Ada ceritanya yang menyebabkan pokcik trauma untuk makan banyak... ceritanya lebih kurang sepuluh tahun lalu, pokcik makan banyak durian sampai muntah dan bayangkanlah bila bau muntahnya durian itu kembali semula ke hidung kita.. tak sanggup dah pokcik.


Lepas itu, pokcik jadi takut hendak makan banyak buah durian ni.. kata orang trauma le gamaknya. Pokcik kalau bab makan pulut durian ni tak suka guna sudu... lagi selesa guna tangan, pakai ramas gitu... tak sanggup mereka makan dekat dengan pokcik.. tak sanggup mereka lihat dalam pinggan pokcik... haa.. itu dulu. sekarang ni tengok jer dia orang makan, berpesta.


Share:

2 ulasan:

Normala Saad berkata...

Lekat pantang juga pok cik dengan durian. Suami saya main bedal durian ni walau dia ada darah tinggi dan kencing manis.

Warisan Petani berkata...

WP pun tak giller durian.
Cuma suka tanam dan jamu orang aje.

Cari Blog Ini

Followers

Popular Posts

Copyright © POKCIKBLOGGER | Powered by Blogger
Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | Free Blogger Templates