Twitter Facebook Delicious Digg Stumbleupon Favorites More

Rabu, 25 Oktober 2017

Novel - Galoh


Galoh...Karya Zubaidah Ishak (2016) terbitan Institut Terjemahan dan Buku Malaysia Berhad. Kali pertama membaca tajuk tersebut pokcik sangkakan galoh itu satu nama tempat atau lebih tepatnya lagi nama satu kampung, rupanya galoh itu adalah panggilan bagi anak gadis bagi masyarakat berketurunan banjar.

Kali pertama membaca karya Zubaidah Ishak, sebelum ini dua buah naskah beliau telah berada dipasaran...Pertemuan Musim Semi (2013) dan Kumpulan Cerpen Anugerah Terindah (2014).

Semenjak jiwa ini menjadi tua, pokcik sukakan novel seperti ini. Novel yang ada semangat didalamnya. Novel setebal 537 halaman, 48 bab.. Habiskan pembacaannya selama empat hari purata jam lebih kurang lima jam.
Sebuah kisah yang merentas zaman. Sebuah cerita tentang kasih sayang yang merentas batas adat dan kepercayaan. Sebuah kejadian tentang kepercayaaan dan kejujuran yang bersatu dalam suatu ikatan. Walaupun ditelan waktu dan zaman, ia tetap rimbun dan menghening. Ia tetap kukuh bersemadi dalam naluri insan-insan pencari. 


Galoh ialah fragmen yang dicantum keping demi keping. Ada ketikanya ia seperti sebuah mainan teka-teki dan kita cuba menyelesaikannya. Tapi, tidak semestinya teka-teki dan kita cuba menyelesaikan. Tapi, tidak semestinya teka-teki yang kita cuba sempurnakan itu ialah suatu jawapan yang sebenar. Ada lagi rahsia-rahsia yang perlu dikuak pintunya bagi mencari dan menemukan jawapannya. Galoh ialah suatu perjalanan yang panjang...

Share:

0 ulasan:

Cari Blog Ini

Followers

Blog Archive

Popular Posts

Copyright © POKCIKBLOGGER | Powered by Blogger
Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | Free Blogger Templates