Twitter Facebook Delicious Digg Stumbleupon Favorites More

Jumaat, 12 Mei 2017

Belalang penyamar


Salah satu masalah pada tanaman sayuran pokcik ialah serangga terutamanya belalang. Memandangkan pokcik tidak menggunakan racun serangga jadi belalang ini agak banyak tapi masih lagi terkawal.

Terkawal kerana belalang ini menjadi makanan kepada burung-burung kecil yang datang bertandang bila pokcik tiada didalam kebun. 

Pokcik pernah memerhatikan dari jauh bila burung murai, merbah dan ketitir yang datang bermain dan mencari makan diantara batas-batas tanaman terutamanya diwaktu tengahhari. Pendekakata burung-burung ini membantu pokcik dikebun.
Share:

4 ulasan:

PeRdU cINta berkata...

Sekaki imbas tak perasan sebab warnanya tu sama...ooo pokcik guna kaedah mangsa dan pemangsa ya..semulajadi mengawal makhluk musuh tanaman..

Warisan Petani berkata...

Belalang ni sangat aktif dan susah ditangkap.

tiga lalat berkata...

mana gmbr burung murai, merbah dan ketitir yang datang bermain dan mencari makan diantara batas-batas tanaman terutamanya diwaktu tengahhari itu pokcik?

Pokcik Blogger berkata...

wak, lens 300mm pokcik dah rosak tak dapatlah pokcik nak zoom yg ada sekarang ni kit lens tak dapatlah nak rakam.. masuk dekat dia orang dah lari.. nanti pokcik usha lah kemudian

Cari Blog Ini

Followers

Blog Archive

Popular Posts

Copyright © POKCIKBLOGGER | Powered by Blogger
Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | Free Blogger Templates