Isnin, 12 Oktober 2015

Hasil pemeriksaan kesihatan - Tingginya bacaan fungsi hati

Beberapa hari yang lalu pokcik telah menjalankan pemeriksaan kesihatan, rutin untuk enam bulan sekali. Betapa terkejutnya pokcik bila dimaklumkan oleh doktor yang darah (fungsi hati) telalu tinggi. Ini mengambarkan bahawa hati pokcik telah dicemari oleh toksin. 

Patutlah dah lebih dari seminggu pokcik rasa tidak selesa badan...  tangan dan jari terasa kebas, sakit ditapak kaki terutama bila bangun dari tidur.... rasa gatal atau miang diseluruh tubuh (dalam daging) rasanya seperti semut halus yang merayap.

Hasil perbincangan dengan doktor, puncanya ialah ubat kolesterol yang diberi pada pokcik tidak sesuai dan telah bertindak balas dengan badan. Kalau sebelum ini pokcik diberi ubat kolesterol Ezetimibe 10mg tiba-tiba ditukar dengan Simvastatin 10mg. Ini menyebabkan bacaan hati -.... Aspartate Transminase (SGOT) tinggi - 60....normal antara 4-36. Alanine Transminase (SGPT) 191 - kadar normal 5-49. Atas cadangan doktor pokcik kembali dibekalkan dengan Ezetimibe 10mg.

Sementara kolesterol pokcik normal 3.8 (< 5.2) HDL Cholesterol 1.2 (Kolesterol baik 1.2 iaitu > 1.1) dan LDL- Cholesterol 2.0 .. < 3.0.

Kesan ubat yang diberi juga menyebabkan Creatinine (Renal Function Test) ujian  pada buah pinggang tinggi sedikit sebanyak 111 (normal 110)... bacaan gula adalah normal 5.9.

Patutlah pokcik rasakan teramat kurang sihat dengan rasa letih dan tidak bertenaga disertakan juga rasa pening kepala.

Atas cadangan rakan-rakan pokcik mengikut syor yang diberikan mereka supaya meminum air rebusan daun sup atau saderi. Alhamdulillah dua tiga hari diminum, rasa miang dan gatal dalam tubuh boleh dikatakan telah hilang sepenuhnya. Cuma badan ini terasa semacam hendak demam saja sementara hidung pula berair. 

Sekarang ni dalam peti ais tu pokcik sentiasa letak daun sup ni.. bukannya mahal pun seringgit dua sahaja harganya. Pokcik rasa dah kembali bertenaga.. sekadar perkongsian buat rakan-rakan blogger.3 ulasan:

irra yyan berkata...

Saya folow. Semoga pokcik diberi kesihatan yang baik selalu

zamizi jusoh berkata...

Alhamdulillah,.. terima kasih

Mrs. A berkata...

Terima kasih berkongsi kisah ini sebab husband Mrs. A pun ada masalah yang lebih kurang sama iaitu ada ubat-ubatan yang diambilnya tidak sesuai menyebabkan kesan pada hati jugak.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers

Blog Pilihan Hati

Blog Archive

Popular Posts

Copyright © Pokcikblogger.com | Powered by Blogger
Design by Saeed Salam | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | Distributed By Gooyaabi Templates