Twitter Facebook Delicious Digg Stumbleupon Favorites More

Ahad, 4 Ogos 2013

Jem dan nasihat orang tua

Alahai ..... apalah punya jem, ingatkan jalan aje boleh jem bila tiba time raya macam ni... aku punya coverage maxis pun ikut jem. Kalau kat rumah memang tiada liputan rangkaian langsung... internet punya rangkaian pun sama.... kat tempat kerja sebelum ni laju aje, tiba-tiba jadi ciput.. lebih lambat dari siput sedut.... dah seminggu ku nikmati masalah ciput ini.....

Jem..... jem..

Jalan di Jerteh pun dah jadi macam bandar-bandar besar yang lain......... dah jadi macam KL..... JEM...... agaknya dah ramai perantau-perantau yang telah kembali dari rantauan untuk menyambut raya ni... menambahkan jem jalan dan barangkali juga jem telekomunikasi.

Apa-apa pun selamat pulang wahai perantau dan bagi yang sedang berkira-kira untuk bertolak pulang ke kampung halaman. Berhati-hatilah semasa memandu.... ingatlah keluarga yang tersayang... 

Versi purba bila bak bapak menasihati anak-anaknya yang akan mengembara.

"Baik-baik berjalan nak"...... Mak bapak masa ni risau pasal banyak binatang besar macam gajah, rimau dan seangkatan dengannya.... maklumlah jalan masa ni hanyalah lorong kecil dan kiri kanannya hutan besar.

Versi zaman sekarang bila mak bapak berpesan pada anak-anak yang berjalan jauh..........

"Bawak kereta tu elok-elok.....hati-hati bila memandu..... janganlah laju sangat bawak kereta tu" dan macam-macam nasihat lagi lah... maklumlah jalan sekarang ni dah besar dah banyak lorong dan ada macam-macam kenderaan besar..... lori, bas, van ... hah... kancil pun ada.

Share:

0 ulasan:

Cari Blog Ini

Followers

Blog Archive

Popular Posts

Copyright © POKCIKBLOGGER | Powered by Blogger
Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | Free Blogger Templates